Öns handlare har stora planer

 

Här kommer inte någon renovering i New England–stil över tröskeln.  Här målas inte golvet vitt, och här ska inte finnas kuddar och tyger med  segelbåtar och fyrar, säger Karin Österman som nybliven ägare till  Gammelgården. Den här sommaren (2013) startar hon  handelsboden med ett basutbud av varor och nybakat bröd från Rådmansö Bageributik i Södersvik. Vid niotiden varje dag levereras brödet till Östernäs brygga. Och på sikt har hon stora planer för både handelsboden och Gammelgården i byviken på Gräskö.

Butiksdiskarna, hyllorna, den gamla golvfrysen och bakomliggande  kontor, allt fanns kvar sedan affärens nedläggning 1979. Här där Maja  Österman ringde in sina order kunde man 34 år senare slå ett nummer på  bakelitapparatens fingerskiva och fortfarande få  svarston. Det var som om Maja precis hade lämnat affären tillfälligt  för att förbereda en ny kraft på att ta över öns handelsbod.

Karin Österman hörsammade signalen men förstod inte omedelbart  vilka möjligheter som erbjöds. Men när hon såg handelsbodens gamla  inredning fick hon tanken på att öppna igen. På vårkanten 2012 hade hon  köpt affären med tillhörande bostad och öns Gammelgård  vid byviken.

Hennes pappa, berättaren och vettslöjdaren Lars–Uno skulle flytta in i handelsboden och själv skulle Karin och 18-åriga dottern Jorunn bo i Gammelgården. De såg fram mot en gemensam tid i släktens gamla gård, men så dog Lars-Uno den 9 juni 2012, ungefär samtidigt som Karin fick tillträde till husen.  

Sin tidiga uppväxt hade Karin i Arkösund, där pappa Lars-Uno var lots. Därefter blev det flytt till Norrköping och  senare till Blidö intill vägen till Bromskär. Somrarna tillbringade  Karin och Jorunn på Lilla Gräskö i farmors hus, som delades med brodern  Per.

Några dagar i veckan far Karin till en annan Gammelgård, som  ligger i Norrtälje. Därifrån sköter hon det arbete som än så länge är  hennes huvudsakliga inkomstkälla; att företräda och hjälpa företag med  varumärkesfrågor. Ett stort tyskt företag är hennes  viktigaste kund. Bakom sig har Karin internationell civilekonomexamen och fem års arbete i Tyskland.

Karin har flera strängar på sin lyra. När hon stängt handelsboden i  augusti åker hon ut till Fredlarna för att måla akvareller. I samtalet  återkommer hon gång på gång till att hon vill till havet. Det är skälet  till hennes nej till fina jobb i Tyskland  och hennes satsning på en tillvaro året runt på Gräskö.

Hon har planer för sitt engagemang på Gräskö. Nästa år har hon planer på att samordna inköpen med Rödlögaboden, starta  en mejeridel med färskvaror och grönsaker och bli apoteks- och  systemombud. Så återstår också att få igång Bed&Breakfast i  Gammelgården. Människor som tar in där ska känna ”som dom som bodde  här en gång”.

Och gissa vilket varumärke hon vårdar ömt. Skylten ”Gräskö Handel”  hittade hon i affären. Nu är den uppspikad på huset och upptryckt på  alla medhjälpares förkläden.

 

P1010999P1010997