Affär

Under sommarsäsongen är Gräskö Handel i Byviken öppen. Den nyöppnade 2013 efter att ha varit stängd sedan 1979. Sortimentet är begränsat till ett basutbud, bageri, läskedrycker, glass, toapapper, grillkol, en del torrvaror och annat nödvändigt: Och man har varje dag nybakat bröd från Södersviks Bageri. Ägarinnan Karin Österman för vidare släktens traditioner som affärsidkare på ön.

Mera fullsorterade handelsbodar hittar man i Furusund, på Rödlöga, Tjockö och Arholma, dit man kommer med Waxholmsbåt eller på egen köl. Handlandet kan med fördel kombineras med en utflykt i den närliggande skärgården. Under hela året är det möjligt att vardagar ta sig till och från Norrtälje för att exempelvis handla. Enklast och turtätast är det att ta Waxholmsbåt till Furusund och därifrån fortsätta med buss till Norrtälje. Man kan även åka Waxholmsbåt till Östernäs, promenera till busshållplatsen vid gamla affärens vägkorsning, dock går bussen ganska sällan. Se också Båtförbindelser här nedan.

 

Apotek

Finns flera apotek i Norrtälje. Även utlämning på ICA Blidö.

 

Bad

En långgrund och barnvänlig strand finns vid Badviken på öns södra del. Det går också att bada vid Ångbåtsbryggan och Skånebryggan.

 

Bibliotek

I vänthuset vid Ångbåtsbryggan finns öns ständigt öppna bibliotek. Där fyller man på sortimentet med egna böcker som man inte vill behålla och lånar kanske hem andra. Biblioteket står öppet för resenärer och öbor. Några lånekort eller blanketter krävs inte, bara en sjusärdeles lust att läsa. Kom i god tid till båten så hinner du provläsa.

 

Brandkår

I gamla posthuset i Byviken finns öns brandutrustning. Närmaste brandkår finns på Blidö och nås via 112. Förfrågningar och information om bl a eldningsförbud besvaras om du ringer 0176-715 92.

Kontaktpersoner på ön som kan hjälpa till med öns brandutrustning är Sven Österman (073-683 51 17) och Anders Waldvik (0709-50 40 32). Vid brand ska du alltid först larma via 112 och sedan ringa någon av kontaktpersonerna (finns även lista på fler kontaktpersoner uppsatt posthuset och på anslagstavlor).

 

Bredband

I samband med pågående VA-dragningar läggs ner fiber för att alla på ön ska få en snabb och stabil uppkoppling via bredband.

 

Båtförbindelser

Under sommartid trafikeras Gräskö regelbundet på sträckan Stockholm-Gräskö.  Efter slutet av augusti till Allhelgonahelgen och från mitten av april till mitten av juni trafikeras sträckan endast på helger. Sträckan Furusund-Östernäs-Gräskö trafikeras året runt. Kontrollera tiderna i turlistorna som finns vid Ångbåtsbryggan och på båtarna. Turlistorna finns även på Waxholmsbolagets hemsida – www. waxholmsbolaget.se.

 

Båttaxi

Vill du bli skjutsad till eller från Gräskö är det flera som kan hjälpa dig. Mera information om båttaxi finns under rubriken “Till och från Gräskö” på öppningssidan.

 

Båtvarv

Båtvarvet på ön sköter bl a upptagning/sjösättning och vinterförvaring av båtar. Det åtar sig också båtvård och reparationer.

 

Café Posthuset

I det gamla posthuset i Byviken driver sommarlediga ö-barn och familjer ett omtyckt café som blivit mötesplats för samtal och en billig fika, ofta med hembakat och nygräddade våfflor. Café Posthuset har öppet för bokning från midsommar till skolstarten i augusti. Sortimentet växlar efter vars och ens förmåga. Anteckna dig på bokningslistan i caféet för de dagar du vill driva caféet.

Fastighetsägareföreningen håller med lokal, el, kylskåp, kaffebryggare och diverse utrustning. Se också hemsidan.

 

Frakt och godstransport

Flera aktörer finns på ön för frakt och transporter. Se hemsidan.

 

Fotoutställning

I vänthuset vid Ångbåtsbryggan finns möjlighet att ställa ut sina fotografier till allmänt beskådande. Anteckna er på listan i vänthuset om ni är intresserad.

 

Helikopterplats

Helikopterplats för ambulanshelikopter finns på ängen strax norr om Gräskö Båtvarv. För övrigt söker ambulanshelikoptern själva närmaste möjliga landningsplats till din fastighet. Larmnummer är 112.

 

Hjärtstartare

Finns i posthuset/caféet. Utbildningspaket för hjärt-lung-räddning finns att låna på samma ställe. Krävs dock en DVD-spelare. Larma alltid först på 112. Se även på hemsidan – hjärtstartare. 

 

Motorfordon

Genom en frivillig överenskommelse mellan fastighetsägarna på Gräskö används flakmopeder, fyrhjulingar och andra motorfordon enbart för nyttotrafik, t ex byggnadsarbeten och transporter.   Till nyttotrafik räknas vanligen inte persontransport av personer med normal rörlighet. Då vägarna på Gräskö är allmänna så lyder fordonen under vägtrafikordningen och ska bl a vara försäkrade och enbart framföras av dem som har behörighet.

 

Post

Posten kommer till Ångbåtsbryggan måndag-fredag och sorteras in i postfack. Där finns också en brevlåda för utgående post. Maud Sjöborg på 0176-450 27 är postombud.

 

Restauranter

På öarna runtomkring Gräskö finns det ett flertal restauranter som kan nås båtvägen, t ex Blidö Värdshus, Furusunds Värdshus, Högmarsö Krog, Fejans skärgårdskrog och Lidö Värdshus.

 

Sjömack

Finns i Furusund, Spillersboda och Gräddö.