Det finns en rad olika metoder att röja undan och förhindra mördarsniglarna att dyka upp men tyvärr svårt att helt förinta dessa. Bland annat finns det fällor, barriärer och bekämpningsmedel man kan använda sig av där vissa är mer effektiva och långvariga än andra. Oavsett metod är det viktigt att känna till när, hur och var dessa sniglar förökar sig och lägger sina ägg.

Lite fakta

> Mördarsnigeln är tvåkönad vilket gör det lätt för dem att föröka sig och de kan befrukta sig själva.

> Äggen är mycket köldtåliga och snigeln lägger ca 400 ägg per säsong, alla ägg klarar inte vintern men tillräcklig många för att det ska bli en snabb ökning.

> Äggen lägger de under skyddade miljöer, komposter, i håligheter under vedhögar och lövhögar.

> Snigeln övervintrar under jorden på ca 10 – 20 cm djup.

> Sniglarna blir aktiva redan vid 4 plusgarder.

> De trivs bäst då det är mycket fukt ute.

Bästa sätt att bekämpa sniglarna är på våren då ungsniglarna inte kommit igång och lagt sina ägg än. Äggen kläcks sedan under perioden juli – oktober

Att tänka på är att kolla eventuella gömställen genom att regelbundet lyfta och kolla under skyddade mörka platser och därefter ta bort dessa möjliga objekt för att minska tänkbara platser för snigeln att lägga sina ägg. Under sommaren bör man vattna trädgården på förmiddagen istället för på kvällen.

Metoder

Nematoder är en sorts rundmask som tar sig in i sniglarna och äter upp dem inifrån. Eftersom mördarsniglarna gärna festar på sina egna döda systrar och bröder sprids nematoder snabbt.

Detta köps i pulverform som blandas ner i en kanna med vatten. Därefter ska man vattna gräset på kvällen då sniglarna börjar komma fram.

Ett tips är att doppa döda sniglar i blandningen och lägga ut dessa på olika ställen, då slipper man springa runt och passa när det kommer flera. På så vis vet man också att nematoderna kommer dit dom ska. (Cirka pris 528 kr för 100m2 – Se länk nedan)

Nemaslug (nematoder) 

En mikroorgansim/mask som också vattnas ner i jorden där de aktivt söker upp och dödar sniglarna. Ger ett fullgott skydd i ca 6 veckor för en yta om 40 kvm. 

Säsongsbehandling ger bäst effekt genom 18 veckor över hela säsongen i 3 steg, var sjätte vecka.

(Cirka pris 499 kr 100 kvm – Se länk nedan)

Ferramol snigel effekt

Biologiskt nedbrytbar och ofarlig bekämpningsmedel av mördarsniglar.

(Cirka pris från 219kr 1kg – Se länk nedan)

Att hälla kalk i komposten gör att surheten försvinner vilket snigeln inte gillar. 

Koppar är effektiv mot sniglarna då de bränner sig på det och har svårt att ta sig över om man satt det runt sin rabatt. T.ex. kopparplåt eller koppartråd. 

Snigelbaren är en skyddad utfodringsstation som skyddar bekämpningsmedel mot andra djur. Den skyddar också medlet mot regn. (Cirka pris 1 st 148 kr – Se länk nedan)

Snigelfällor kan man göra själv hemma och placera ut i trädgården. (Se länk)

https://stick.se/blogg/2017/jun/sa-bygger-du-en-snigelfalla/
https://stick.se/snigel/

Så till sist lite kul fakta 🙂

Mördarsniglar är kannibaler

Snigelslem absorberar vatten vilket gör det svårt att tvätta bort.

Sniglarna har 27.000 ”tänder” – fler än en vithaj. 

Bara 5% av sniglarna är över markytan vid varje given tid, resten är under mark.

Sniglarnas blod är grönt.